Zmaga na gorski dirki v Čedadu

Dolga, zavita in ozka cesta na Staro goro je poleg nekaj tesnih situacij, za Mateja Grudnika prinesla 1. mesto v diviziji 2 Slovenskega prvenstva, 3. mesto v generalni razvrstitvi za Slovensko državno prvenstvo ter 3. mesto v Italijanski skupini E1-1600.

Kljub vsem napovedim o slabem vremenu se je na srečo izkazalo, da so le-te bile napačne. Oblačno vreme, ki je prevladovalo na sobotnih treningih, se je v nedeljo le razkadilo in se prelevilo v lep sončen zaključek dirke, na kateri je nastopilo kar 164 dirkačev iz petih držav. 6,5 kilometrov dolga proga, ki prej kot na gorsko hitrostno dirko, spominja na ozko rally preizkušnjo, je zelo hitro kaznovala vsak trenutek dekoncentracije, saj je že vsak manjši zdrs pomenil dotik z zaščitno ograjo ali betonsko steno.

Za Mateja je bil to prvi nastop na tej legendarni, že 38. ponovitvi, gorski hitrostni dirki od Čedada do Castelmonte. Glede na to, da proga poleg devet 180-stopinjskih zavojev in treh šikan ponuja tudi številne zelo hitre zavoje, je bilo to za prvič precej velik izziv, saj zavoji, ki se prepeljejo preko 140 km/h, terjajo še toliko več izkušenj in predanosti.

Po previdnejšem začetku in »tipanju« na sobotnih treningih je v nedeljo sledil napad, ki je bil viden že po času prve dirkalne vožnje: »Vedel sem, da moram glede na sobotni trening vožnji čas še izboljšati, zato sem kljub hladnejši cesti vozil na polno, kar se je v prvi vožnji obrestovalo. V drugi vožnji pa sem ob želji po še boljšem času naredil napako: v hitrem odseku, kjer je sledilo zaviranje iz 5. prestave v 1., sem pred šikano zaviral prepozno in trk s plastičnimi ogradami je bil neizbežen. Kljub temu sem izgubil zgolj 2-3 sekundi, kar na koncu na skupni rezultat ni vplivalo,« je po dirki povedal Grudnik.

Kot že rečeno, je tako končni izkupiček dirke 1. mesto v diviziji 2 Slovenskega prvenstva, 3. mesto v generalni razvrstitvi za Slovensko državno prvenstvo ter 3. mesto v Italijanski skupini E1-1600.