Grudnik oškodovan 2. mesta

Gorska hitrostna dirka Gorjanci je poleg spremenljivega vremena minila predvsem v znamenju slabih organizacijskih odločitev vodstva dirke ter njene žirije, pri čemer ni bil oškodovan zgolj rekorder proge dirke, ampak tudi Matej Grudnik, član V-Racing in uslužbenec Revoza.

Že pred pričetkom prireditve je bilo veliko govora o vremenu, ki pa je bilo skozi celotne sobotne treninge suho in večinoma sončno. Le-ti so tako minili precej mirno in v dobrem vzdušju, ki ga vsako leto pričarajo izjemni navijači, brez katerih zagotovo dirka nebi bila to kar je.

Grudnik je že na treningih začel precej odločno in postavil nekaj dobrih časov. »Glede na to, da še nisem povsem navajen Clia, ni bilo prostora za taktiziranje. Vedel sem, da moram vse treninge izkoristiti v celoti in stopnjevati svoj tempo, kar se je izkazalo za dobro taktiko.« Po sobotnih treningih je Matej tako postavil najboljši čas v generalni razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva.

V nasprotju s sobotnimi treningi, je nedeljska dirka je minila predvsem v negotovosti glede vremenskih razmer. Prva vožnja je sicer potekala v celoti po suhi cesti, kjer je Velenjčan postavil drugi čas v generalni razvrstitvi za državno prvenstvo in s tem napovedal ponovno visoko uvrstitev, a v drugi vožnji je prišlo do zapleta. Polovica tekmovalcev, med njimi tudi Matejevi konkurenti, so vožnjo odpeljali po suhi cesti, za tem pa je bila uradno razglašena dežna dirka, saj je pričelo močno deževati in Grudnik tako ni imel nobenih realnih možnosti doseči rezultat, ki so ga sotekmovalci dosegli po suhem.

»Kljub temu, da sem bil na treningih in v prvi vožnji zelo hiter, nisem imel nikakršnih možnosti konkurirati po mokrem, vendar nič za to. V takšnih primerih sta vodstvo dirke in žirija dolžna upoštevati zgolj vožnjo, kjer so bili pogoji enakovredni – to je bila prva vožnja. Glede na to, da je bila polovica druge dirke uradno razglašena za mokro, je jasno da pogoji niso bili enakovredni. A vodstvo dirke in žirija sta tukaj povsem zatajila in drugo vožnjo upoštevala kot enakovredno. Ne morem verjeti, da se na takšnem nivoju – na FIA mednarodni dirki lahko dogajajo tako gromozanske napake s čimer smo na koncu oškodovani prav dirkači. Poleg mojega klubskega kolega, ki je v prvi vožnji postavil rekord proge in nato zaradi enake odločitve izgubil zmago v generalni razvrstitvi celotne dirke, sem kratko potegnil tudi sam. To je ena velika črna pika na vodstvo dirke in njeno žirijo.«

Matej je tako na koncu osvojil zgolj 6. mesto v slovenskem državnem prvenstvu, kar glede na rezultate treningov in prve nedeljske vožnje, sigurno ni bil zadovoljiv rezultat. »Glede na hitrost, ki sem jo pokazal je res škoda, da zapuščam prizorišče s takšnim razočaranjem in ob misli, da sem bil oškodovan drugega mesta v generalni razvrstitvi slovenskega državnega prvenstva.«